In primul rand trebuie sa stii, inca de la inceput, ca aceasta intrebare este una generala care da nastere mai multor intrebari in mintea unui consultant foto, prieten, amic, vecin, fotograf care doreste sa iti ofere o solutie.
Ceva de genul:
Ce fel de produse iti doresti sa fotografiezi?
Mici, mari, lucioase sau mate, etc.
Ce aparatura folosesti?
Aparatul tau este un DSLR sau un compact, obiectivul este unul de macro pentru produsele mici sau este un obiectiv de kit si vrei sa adaptezi ceva?
Fotografiile iti doresti sa fie prelucrate sau nu?
Ai suficient spatiu sau improvizezi ceva in atelier?
In felul asta nu putem continua, am nevoie de raspunsurile tale, pentru a-ti oferi o solutie ideala pentru ceea ce vrei tu sa faci, insa voi incerca sa subliniez cateva idei de baza si sa argumentez ceea ce spun pentru ca tu sa poti lua cea mai buna decizie.
In primul rand fotografia de produs, ca si celelalte categorii ale fotografiei, se imparte in mai multe subcategorii, in functie de ce vrei sa realizezi, adica daca ai de fotografiat bijuterii (si vrei sa le faci bine), nu vei apela niciodata la un fundal de studio mare de carton de 2.72x11m in ideea ca poate pe viitor vei prinde si altceva.
Sfaturi utile – fotografie de produs:
- Incearca sa iti creezi propriul setup pentru fiecare proiect in parte. Numai asa vei reusi sa ajungi la rezultate maxime si sa fi multumit de imaginea finala.
- Improvizeaza cat de mult poti, ajuta-te de orice.
- Tine cont de tinta finala, nu vrei sa prelucrezi mii de fotografii, vrei ca ceea ce iese din aparat sa fie 90% ceea ce vei posta.
- Conecteaza-ti aparatul la un PC / Laptop si calibreaza-ti monitorul.
De ce este important sa cunosti dimensiunea produselor ce le vei fotografia?
Pentru ca in functie de aceste produse, vom alege bazele unui setup, dimensiunea cubului de fotografie sau daca vom fotografia pe o masa foto, ori direct in locatie…
Dimensiunea produselor trebuie sa ocupe un maxim de 65-70% din suprafata cubului / cortului.
De ce este asa de importanta difuzia luminii in fotografia de produs?
Lumina difuza este foarte recomandata la fotografie de produs pentru ca elimina umbrele dure care ar putea sa apara, pentru ca atenueaza mult luciul pe produsele cu un grad de reflexie mare.
Lumina continua sau blitz / flash?
Depinde de tine si de ce aparat folosesti.
Lumina continua este mai recomanda pentru ca se lucreaza mai usor cu ea (se vad umbrele in timp real cum cad, se pot stabili mai usor setarile aparului, etc.), in schimb, lumina oferita de un blitz / flash este mult mai puternica si mai putin obositoare.
Am nevoie de un trepied neaparat?
Categoric da, ai nevoie de un trepied si eventual si o telecomanda la aparat pentru a-l declansa de la distanta sau cu fir, pentru ca atunci cand vei avea nevoie de un timp de expunere mai lung, sa nu afecteze fotografia (sa nu iasa miscata) cand vei apasa pe butonul aparatului. Trepiedul este util pentru a pastra aceeasi incadrare si aceeasi perspectiva pe tot setul de produse, pentru a nu deforma perceptia utilizatorului si nu in ultimul rand, pentru atunci cand vei avea timpi mari de expunere.
Probleme cu fundal de panza la produsele mici?
Majoritatea cuburilor de fotografiat vin cu fundal de panza (textil), iar in situatiile in care avem de fotografiat produse mici (bijuterii, obiecte de mici dimensiuni), este bine sa se inlocuiasca (improvizeze) fundalul de panza cu unul de hartie carton. Atat hartia cat si cartonul au o textura mult mai fina si mult mai putin texturata si vizibila.
La fotografiera produselor albe pe fundal alb este foarte dificila, chiar cea mai dificila situatie as spune eu, insa cu putina improvizatie si cateva compromisuri putem obtine o fotografie care sa fie destul de buna si care sa se incadreze perfect in site-ul ce urmeaza a fi postata.
Avem mai multe posibilitati pentru a rezolva aceasta situatie:
- nu ne interesaza ca fundalul sa fie alb 100% – atunci indepartam putin subiectul / produsul de fundal si ne concentram cu lumina pe el, astfel pe fundal ajunge o mai mica cantitate de lumina si aceasta devine un alb-gri, asta in functie de cat de mult ne indepartam cu produsul si intensitatea luminii.
- vrei un fundal alb neaparat – in aceasta situatie la fel ca si in prima, trebuie sa departam subiectul / produsul de fundal. In aceasta situatie este necesar adaugarea de lumini separate pe fundal. Luminile se aseaza intre subiect si fundal si se indreapta catre fundal si asa vom obtine un fundal alb 100%, iar luminile de pe subiect / produs le vom scadea din intensitate putin, ca acesta din urma sa iasa o idee subexpus (alb-gri). In felul aceasta vom avea un fundal alb curat si o separatie destul de buna fata de subiect.
- fundal alb, produs alb – in acest caz este un pic mai dificil. Se vine cu lumina de fundal, lumina pe produs si se mai adauga inca o lumina de contur, din spate, pentru produs, care sa arda / supraexpuna o idee conturul sau o parte a conturului. Aceasta ultima solutie este cea mai grea dar cu rezultatele cele mai spectaculoase, odata din cauza cadrului bine expus pe ambele suprafete (fundal – produs) , iar in al doilea rand din cauza luminii de contur care ofera si un plus de volum produsului.
Pentru fotografie de produs aparatul trebuie sa fie DSLR sau este suficient si un compact?
Personal recomand in fotografia de produs a se folosi cat mai mult un aparat foto compact si nu un DSLR. Aparatele foto DSLR au un senzor destul de mare si din aceasta cauza, campul de profunzime (partea clara a fotografiei) este destul de mica.
La aparatele compacte (neaparat sa aibe functia de manual pentru a seta toti parametrii), acest senzor este ceva mai mic, deci partea clara va fi mai mare, exact de asta este nevoie in fotografia de produs.
Daca se opteaza pentru folosirea unul DSLR pentru acest tip de fotografie de produs trebuie tinut cont ca este necesara o diafragma ceva mai inchisa pentru a incadra produsul in partea clara a fotografiei, iar aceasta inchidere a diafragmei trebuie compensata fie cu mai multa lumina, fie cu un timp de expunere mai lung.
Vorbeam la inceput de improvizatii in fotografia de produs. Asa este, poti improviza multe lucruri aici, in cazul in care de ex. exista o umbra nedorita in cadru sau doresti sa accentuezi cu lumina o anumita parte a produsului, poti folosi diferite modele de cartonase albe, iar cu ajutorul lor sa aduci lumina in locul in care doresti, sau cartonase negre in cazul in care doresti sa blochezi lumina sa nu mai ajunga pe o anumita zona. Tot la improvizatie intra si modul in care asezi produsul, fie il lasi pur si simplu jos, fie inventezi ceva si il prinzi cu diferiti clesti.
Concluzii finale:
Stabileste exact ceea ce doresti sa realizezi, cum vezi fotografia de produs finala.
Stabileste-ti setup-ul ideal pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.
Nu te crampona in echipament (nu zic ca echipamentul nu este important), si concentreaza-te sa obtii cel mai bun rezultat cu ceea ce ai. De multe ori ajungi la concluzia ca nu iti mai trebuie nimic in plus.
Leaga-ti aparatul de un PC sau laptop.
Nu uita de trepied si telecomanda, iti vor usura mult munca.
Fotografiaza!
Astept parerile si propunerile tale si daca ai intrebari, posteaza-le la comentarii si iti vom raspunde in cel mai scurt timp.
ce aparat ieftin si bun recomanzi?