Aparatul este expus pentru teste in magazin!!!
De cand m-am apucat de fotografie, de la inceputul anilor 2000, mi-au trecut prin fata ochilor o sumedenie de scandaluri si rivalitati apartinand firmelor producatoare de aparatura foto. Inainte de era digitala, marea batalie in domeniu se desfasura intre vechea tehnica nemteasca de la Leica si intre un pic mai noua tehnica foto ruseasca de tipul: Zorki sau chiar mai tanarul sau coleg, celebrul Cmeha.
In zilele noastre marea batalie se da intre Canon si Nikon, sau cel putin asta lasa fanii celor doua brand-uri sa se inteleaga. Am intalnit situatii in care utilizatori de Canon nu comunicau si nu ieseau la ture foto cu utilizatori de Nikon, asemenea unor suporteri inraiti de echipe de fotbal. Nu am sa descos daca e bine sau nu sa te comporti asa, de vreme ce te uneste aceeasi pasiune pentru fotografie, indiferent de marca aparatului folosit, insa am sa mentionez un singur lucru: rivalitatea ar trebui sa ramana la un stadiu constructiv, nu sa alimenteze antipatii.
Trecand peste chestiunea morala, anunt ca anul acesta este posibil sa avem parte de un nou concurent la titlul de “cel mai bun brand de aparatura foto din lume”. Sony sunt cei care, in ultima vreme s-au ridicat destul de mult. Si nu, nu am sa ma refer, de data asta, la alte nise ale companiei, ci am sa ma refer strict la industria de imagine. Daca la un moment dat si-au propus sa surclaseze gigantii mai sus mentionati, companiei Sony incepe sa-i iasa pasienta, aducand multe modele extrem de fiabile si inovative de camere foto DSLR.
Cea mai noua fita in ceea ce priveste aparatele foto este categoria de aparate foto Mirrorless (adica, sistem foto digital dus la extrem, construit prin eliminarea oglinzilor intalnite in mod normal in clasicele aparate DSLR – insa nici aspectul asta nu il voi dezbate pentru ca nu asta e rostul articolului). Rostul articolului este sa va vorbesc despre camera foto mirrorless Sony A7 II, considerata varf de gama a produselor mirrorless de la Sony. Nu m-ar mira ca in curand sa fie considerata cea mai buna camera foto mirrorless, insa pana atunci putem sa facem doar speculatii.
Ceea ce e absolut incredibil la cei de la Sony este ca si-au dezvoltat industria mirrorless aplicand-o pe fullframe, ceea ce e cu adevarat magnific. Momentan sunt singurii care au reusit sa faca acest lucru, si nu in orice fel, ci intr-un fel profesionist. Intreaga linie ce poarta numele de APS-C se poate lauda cu aceasta caracteristica, de altfel.
Noul introdus pe piata, Sony A7 II continua evolutia A7, a ceea ce odata se numea NEX pentru ca acum sa faca un melanj intre NEX si Alpha, rezultatul avand montura FE. Desigur, toata chestia asta poate sa ne induca in eroare daca nu suntem fani Sony, insa lucrurile nu sunt atat de complicate precum par, chiar daca cei de la Sony par un pic cam nehotarati atunci cand vine vorba despre numele brand-urile sub care activeaza din punct de vedere al aparatelor foto din propiul palmares. Tot ce e de retinut este ca Sony A7 2 este cel mai bun mirrorless scos de Sony pana in acest moment si cel mai bun mirrorless in fullframe. Restul e istorie!
Despre Sony A7 II pot sa va spun in mod cert ca arata extrem de bine, conservand aspectul fals-vintage ce-l aduce o camera de tip mirrorless. Constructia body-ului este una solida si metalica, fiecare imbinatura a acestuia fiind construita din aliaje speciale care sunt menite sa previna socurile. In pofida aspectului exterior rigid, A7 se dovedeste a fi destul de usor, reusind sa trezeasca in mine pareri contradictorii. Cum poate ceva care arata atat de trunchiat si rigid, sa fie atat de usor? Mai ales ca modelul A7 II este si ceva mai voluminos ca cele anteriore. Iata ca se poate! Acesta este avantajul de a trai in 2015 – nimic nu e ceea ce pare a fi, iar ceea ce este poate arata exact asa cum imi doresc eu (sau opinia publica) sa arate.
Ceea cee e cu adevarat frumos la aceasta camera este faptul ca ideea gripului a fost realizata de la zero, fiind un pic mai prietenoasa decat in cazul modelelor mai vechi, pozitionand declansatorul intr-un loc mult mai accesibil mainii. Butonul de inchis/deschis este, in continuare in jurul butonului de declansare . Singurul comentariu negativ s-ar putea referi la faptul ca pe timpul iernii, cand exista si o manusa pe mana, exista posibilitatea ca sa nu mai ramana atat de mult loc intre lentila montata si declansator pentru degetele noastre. Dar, acest aspect e discutabil, insa chiar si asa, ingradindu-i pe cei cu mainile mai mari.
Si, pentru ca am ajuns la capitolul “lentile”, va anunt ca Sony A7 II are o stabilizare de imagine integrata pe 5 puncte, sistem optimizat pentru a putea compensa pana la 4.5 trepte de expunere. O astfel de stabilizare, ofera imagini nemiscate / clare chiar si de catre cei care utilizeaza obiective cu montura de tip A, atasate prin intermediul unui adaptor.
Recunosc ca nu sunt un mare fan al camerelor cu sistem mirrorless, insa, in cazul acesteia pot face o exceptie. Atat datorita aspectului sau vintage si modern in acelasi timp cat si datorita tehnologiei imbinate perfect cu aspectul robust. Sony A7 II este alegerea perfecta daca ti-ai pus in minte sa iti cumperi anul acesta cel mai bun mirrorless de pe piata.
Sony A7 II va fi disponibil din 9 Ianuarie 2015, la cel mai mic pret + 2 cupoane cadou in valoare de 800 lei doar la F64.
- Calitate foarte buna a imaginii
- Senzor Full Frame
- Dimensiuni reduse
- Design retro
- Nu are codec 4K
- Nu are blitz incorporat