Legislatie Drone: Ce Trebuie Sa Stii Pentru a Zbura Legal si Sigur

User Rating: 5 (1 vote)

Conform Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR), zborul cu o drona in Romania este legal, dar este esential sa fiti la curent si sa respectati noile reglementari inainte de a va aventura in aer. Pentru orice intrebare, AACR este dispusa sa va ajute rapid la dir.gen@caa.ro sau la +40.21.208.15.08.

Noile Reglementari – O Abordare Echilibrata pentru Siguranta si Dezvoltarea Tehnologica

AACR se dovedeste a fi un partener prietenos si util pentru toti operatorii de drone, inclusiv cei straini. O data cu inceperea celei de-a doua etape a modificarilor legislative la 1 ianuarie 2023, marii producatori sunt acum obligati sa se conformeze noilor criterii de clasificare a dronelor.

Legislatia, bazata pe evaluarea riscului de exploatare, echilibreaza responsabilitatile producatorilor cu cele ale operatorilor, acoperind aspecte precum siguranta, respectarea vietii private, protectia mediului si securitatea.

Inregistrarea Dronelor – Un Pas Esential

Cel mai important pas pe care trebuie sa il faceti este sa va inregistrati drona pe platforma AACR la adresa https://uas.caa.ro/. Toate dronele trebuie inregistrate la AACR, cu exceptia celor de jucarie.

Atentie! Inregistrarea este esentiala pentru a evita problemele, iar dronele fara inregistrare pot fi considerate ilegale.

Respectati regulile de baza si evitati zborurile deasupra multimilor, aproape de aeroporturi, baze militare, zone de conservare si protejare a naturii, cladiri importante, sedii de guvern, ambasade, inchisori, si altele conform https://flightplan.romatsa.ro/init/drones.

Reguli Generale in Uniunea Europeana

Fiind parte a Uniunii Europene, Romania adopta regulile stabilite de Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei (EASA). Exista trei categorii operationale in functie de greutatea dronei si operatiunea planificata: OPEN, SPECIFIC si CERTIFIED.

Acest articol se axeaza in principal pe categoria „OPEN”, care include dronele cu greutate sub 25 kg. Acestea pot fi operate in zone deschise, respectand reguli precum etichetele de identificare, linia de vedere vizuala, altitudinea maxima de 120m si altele.

Legislatie Drone

Clasificarea Dronelor in 2023

Dronelor li se atribuie categorii in functie de greutate:

 • C0: Sub 250 gr
 • C1: Pana la 900 gr
 • C2: Pana la 4 kg
 • C3 si C4: Pana la 25 kg

Acestea sunt impartite in subcategorii pentru a gestiona diversele scenarii de zbor si clase de operatiuni.

Inregistrarea dronelor la AACR este cruciala, iar costurile variaza in functie de greutate. Certificatul de identificare unic trebuie afisat vizibil pe drona. Incepand cu 1 ianuarie 2023, dronele fara eticheta de identificare nu sunt permise.

Pentru dronele peste 15 kg, este necesar un permis de zbor national (PZN). Procedurile de inregistrare si costurile pot varia, iar detaliile suplimentare pot fi obtinute la drone@caa.ro sau consultand ghidul AACR.

Atestatul de Operator & Pilot de Drone

Examenul grila cu 75% raspunsuri corecte confera certificatul de manevrare a dronelor A1/A3 sau A2, in functie de locul de zbor. A2 necesita mai intai A1/A3 si instruire suplimentara.

Zborul cu Drona in Anumite Conditii

Zborul cu drone C0 si constructie privata permite deasupra oamenilor, cu anuntarea manevrelor. C1 si C2 au restrictii, iar C3, C4 si constructia privata sunt rezervate zonelor rurale.

Altitudinea Maxima si Zonele Interzise

Altitudinea maxima de zbor este reglementata, iar zonele interzise includ aeroporturi, zone de conservare, ambasade, zone militare si altele. Este important sa obtineti permisiunea pentru zbor in aceste zone.

Siguranta in Zbor Nocturn

Zborul nocturn este interzis conform Codului Aerian al Romaniei. Este vital sa respectati aceasta restrictie pentru siguranta voastra si a altora.

Concluzie Generala

Legislatia din 2023 creeaza un echilibru intre siguranta aeriana si progresul tehnologic in domeniul dronelor. Operatorii si pilotii trebuie sa fie constienti de reglementari, sa obtina certificari si sa respecte restrictiile pentru a asigura un zbor legal si sigur. Viitorul industriei dronelor este promitator, oferind oportunitati diverse in diferite domenii.

Citeste si:

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

   inTesTe.ro
   Logo