Exista cateva categorii notabile de oameni care aleg sa cumpere un astfel de monitor ca cel LED de 27 inch de la Asus VS278H. Una din aceste categorii este cea a impatimitilor de filme. O a doua, si poate cea mai raspandita, este categoria fotografilor, videografilor si a editorilor de imagine in general. O astfel de categorie de oameni va urmari intotdeauna raportul calitate-pret cand vine vorba despre un astfel de produs, ce pare, la o prima vedere, Mecca monitoarelor de editare foto si video.
Cu totii stim ca atunci cand vrei sa incepi un proces grafic de tipul dpt, nu ai cum sa rulezi un Corel Draw X7 sau un eventual program din suita Adobe fara sa dispui de dimensiune propriu-zisa a unui monitor wide. Astfel, un monitor de 27 inch poate reprezenta compromisul ideal intre pret (asa cum am spus mai devreme), diagonala, dar si spatiul ocupat. Un monitor de 27 inch poate fi jumatatea tehnica a unui fotograf sau editor grafician ce nu dispune de un birou extraordinar de mare (stim cu totii ca exista si monitoare mai wide de atat, care pot ocupa un spatiu fizic impresionant).
Sa ne inchipuim urmatoarea situatie: proiect grafic realizat pe un laptop cu monitor de dimensiune clasica. Ce credeti ca se va intampla cu acel proiect in momentul in care el va fi postat? Exista o mare posibilitate ca proiectul sa nu arate absolut deloc asa cum ne asteptam noi pentru ca este cu totul altceva sa lucrezi pe monitoare direct proportionale cu proiectul realizat si altceva sa-i dai un scale minuscul). Si va mai zic un singur lucru care ar trebui sa va convinga pe deplin ca ceea ce zic, zic bine: acest monitor este capabil sa redea 16.7 milioane de culori. Dimensiune si culoare redata correct.
Asus Led 27 inch este, din punctul meu de vedere, alegerea potrivita atunci cand ai un buget restrans. Cu toate astea, trebuie tinut seama atunci cand discutam despre grafica si realizarea acesteia, fie in Corel sau intr-unul din programele suitei Adobe, ca trebuie sa ii setam corespunzator modul de redare. Din fericire, atunci cand vine vorba de gigantul de 27 inch de la Asus, avem din ce setari predefinite sa alegem. Astfel, cu ajutorul tehnologiei Splendid Video Intelligence, daca ne dorim ca proiectul nostru de grafica sa arate multumitor, alegem modul sRGB (atentie: doar daca documentul nostru a fost creat in asa masura). Desigur, destinate celorlalte tipuri de utilizatori, exista celelalte cinci moduri disponibile, dupa cum urmeaza: Scenery, Theater, Game, Night View, si Standard), acestea putand fi schimbate din butonul cheie, care, in ciuda numelui sau, este destul de intuitiv. Toate celelalte moduri sunt si ele intuitive ca denumire, insa, le vom trece un pic in revista oricum. Modul Night View ofera un contrast mai bun imaginilor de noapte, acestea dobandind claritatea de care au nevoie pentru a putea fi vizionate cu succes. Modul Theater este cel folosit indeosebi de catre iubitorii de filme. Game Mode este ideal pentru iubitorii de jucatori, asa cum ii spune si numele de altfel, in timp ce Scenary este cel mai potrivit mod de a viziona fotografii la contrastul lor initial, cat despre Standard, el este modul default (din fabrica) a monitorului Asus VS278H.
Dupa cum ii spune si numele, acest monitor este unul led, ceea ce ajuta inzecit la o mai buna claritate a imaginii, aceasta tehnologie fiind net superioara celei des intalnite anii trecuti, cunoscuta sub numele de LCD. Acum suntem in epoca LED si e bine ca suntem aici. In plus, acest monitor dispune de suport Full HD in raportul 1920 x 1080, adica rezolutia standard pentru o astfel de calitate tehnica. Daca sunteti editor video veti gasi extrem de utila acesta optiune intrucat, atat timp cat camera dumneavoastra profesionala filmeaza Full HD, imaginile vor fi puse in valoare pe un monitor numai daca si acesta dispune de acelasi tip de tehnologie. Ceea ce nu stiu multi este ca electronicele din casa noastra trebuie sa comunice intre ele, sa vorbeasca aceeasi limba din punct de vedere evolutional, ca sa putem face simbioza dintre ele.
In ajutorul modului Night View, detaliat mai devreme vine o noua tehnologie integrata de Asus in monitoarele sale, si anume: Asus Smart Contranst Ratio 80000000:1, ceea ce ajuta la a face albul alb si negrul negru. Cum s-ar zice, gata cu claritatea slaba a imaginii. Acolo unde contrastul trebuie sa existe, el va exista, oferind imagini extrem de reale.
Este interesant cum unele tehnologii integrate de Asus in ultima vreme au prins atat de bine si s-au dovedit atat de eficiente, iar pentru asta, nu putem decat sa dam o bila alba producatorului asiatic. Toate acestea incununate de minunatul timp de raspuns de 1 ms, care, chiar daca nu realizati efectiv cat de performant este, va pot garanta ca in raport cu pretul sau, este aproape mana cereasca. Acest timp de raspuns extrem de rapid inlatura efectul de ghosting, dand o imagine cat se poate de fluida.
Dar, sa vorbim un pic si despre partea hardware a monitorului de 27 inch VS278H Asus. Ce ne intereseaza in primul rand atunci cand achizitionam un monitor? Mufarea, bineinteles. La mare cautare acum este conector-ul HDMI. Ei bine, acest monitor nu doar ca are asa ceva, ci chiar are doi! Fireste, daca are doi conectori HDMI, va avea si unul VGA, pentru ca inca nu s-a renuntat la asa ceva si, probabil ca va mai dura ceva pana cand asta se va intampla. Trebuie mentionat si faptul ca monitorul dispune de boxe integrate, insa nu cred ca e rost de pus baza in ele, de vreme ce calitatea sunetului nu este una exceptionala.
Asadar, fie ca vreti sa editati imagini, sa jucati jocuri sau vreti sa vizionati filme, monitorul Asus VS278H Led de 27 inch este o alegere mai mult decat potrivita, intrucat el combina calitatea unui monitor bun cu pretul unui produs de bun simt.
- Calitate / pret.
- HDMI.
- Imagine buna.
- Timp mic de raspuns.
- Posibilitate de montare pe perete cu VESA 100×100 mm.
- Pachetul nu contine cablu HDMI-HDMI (contine cablu HDMI-DVI si cablu VGA).