Astazi o sa vorbim despre un smartphone, pe numele lui Evolio Onyx Dual Sim, ce face parte dintr-o cu totul alta categorie de smartphone-uri decat cele despre care am discutat pana acum, si anume o categorie de pret accesibila. Ati putea intreba ce poate oferi un telefon cu pretul de 300 lei, pentru ca la un astfel de pret, exista multe sanse ca produsul sa nu fie tocmai ceea ce cautam. In mare, judecand dupa aceasta teorie, nu aveti sanse sa dati gres, fiind bine-cunoscut faptul ca telefoanele din zona de pret mica au mari probleme cu update-urile de soft. Sa ne amintim numai cate probleme au avut utilizatorii de telefoane Allview cand au incercat sa-si updateze varianta de Android, auzindu-se cazuri de probleme de soft aparute dupa acest update, probleme ce afecteaza chiar si hardware-ul. Noi l-am testat pentru voi zilele trecute, drept pentru care problema cu update-urile nu am intampinat-o inca. Cu toate astea, multi dintre utilizatorii lui Evolio Onyx Dual Sim au raportat genul acesta probleme, incercand sa-si imbunatateasca soft-urile si aplicatiile instalate pe smartphone. Dar sa trecem la caracteristicile acestuia. In primul rand, ceea ce ne-a impresionat in mod pozitiv este aspectul sau ce aduce extrem de mult cu cel al unui iPhone 3, ceea ce consideram ca e o strategie de marketing extrem de inteligenta – aceasta plus pretul mic al acestui smartphone.
Prezinta un procesor dual-core de 1.3 Ghz care face posibila rularea aplicatiilor multimedia cu succes. La un prim test cu multe aplicatii deschise, totul a mers extrem de bine, neblocandu-se. Cu toate astea, ceea ce ne-a deranjat a fost faptul ca bateria s-a cam incalzit, dand senzatia ca va exploda in orice moment. Fireste, ca n-a explodat nimic, insa ne-am speriat un pic. Si pentru ca tot veni vorba despre baterie, ea este de 1200mAh, ceea ce nu inseamna foarte mult atunci cand vorbim despre portabilitate, fiind necesar sa cam umblam cu incarcatorul dupa noi daca lipsim mai mult de o zi de acasa, acest timp micsorandu-se daca vorbim despre o utilizare intensa a telefonului.
Camera foto este de 5 mp, ceea ce nu inseamna, de asemenea, extrem de mult. Insa, judecand pretul si adaugand faptul ca megapixelii ajuta numai in cazurile in care dorim sa ne printam fotografiile pe hartie de dimensiuni impresionante, asa cum mentionam intr-un al review de acest fel, raportul calitate/pret iese in favoarea noastra. Camera principala dispune si de blitz, insa poate realiza si fotografii de tipul panorama prin modul presetat pentru asa ceva. Cea de-a doua, dedicata selfie-urilor este ceva mai slabuta, de circa 0.3 mp insa are cateva functii dragute. Un exemplu bun este detectarea zambetului.
Display-ul este de tip OLED, masoara o diagonala de 4 inch si promite un consum de energie redus chiar daca este capabil sa redea 16 milioane de nuante de culori. Acum, ne gandim ca daca ar fi consumat si display-ul ceva mai mult, probabil ar fi trebuit sa tinem acest gadget tot timpul in priza sau sa-l echipam cu baterie externa infipta constant prin slot-ul de microUSB 2.0.
Asa cum era de asteptat, Evolio Onyx nu are incorporat 4G, ramanand la stadiul de 3G, insa asta nu e o problema prea mare, intrucat nu exista in realitate diferente majore de conexiune intre 3G si 4G, parerea noastra sincera fiind ca acesta este doar un moft. Producatorii ne-au cam obisnuit cu invenii noi prezentate frecvent, iar noi reactionam periodic asemenea cainelui lui Pavlov, drept pentru care ei trebuie sa ne hraneasca aceasta necesitate, reinventand functii si produse si redenumindu-le pentru a nu bate la ochi prea tare. Normal, aceasta este doar o parere si trebuie luata ca atare.
Important de stiut este ca Evolio Onyx este, asa cum ii spune si numele, dual-sim, ceea ce ne poate ajuta in anumite conditii de portabilitate efectiva, nefiind obligati sa caram dupa noi doua telefoane. Si pentru ca in cazul celor doua numere, contactele si informatiile se dubleaza, Onyx ne pune la dispozitie o memorie interna de 4 GB, aceasta putand fi extinsa pana la 32 GB printr-un card microSD.
Totul ruleaza pe Android Kitkat 4.4, ce are in componenta sa aplicatii utile ca Facebook App., Google Maps, Google Play Store, etc. Restul aplicatiilor cu ajutorul carora va personalizati telefonul in functie de chipul si asemanarea voastra le downloadati de pe Google Play Store. Datorita unui parteneriat cu anumite firme, el vine preinstalat si cu aplicatii pentru PresaOnline.ro, Autovit.ro si Seenow. Daca nu va convin aceste aplicatii, le puteti dezinstala fara probleme asa cum am facut si noi, de altfel.
Un alt lucru bun de stiut este faptul ca accepta atat sim normal cat si microsim, astfel indiferent in ce stare se prezinta cartela dumneavoastra, ea va putea fi introdusa in acest telefon.
Ca o concluzie generala, dumneavoastra, utilizatorii, decideti daca acest telefon isi merita banii sau nu. Englezul are, insa, o vorba: sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri ieftine. Si din punctul nostru de vedere, mare dreptate are. Un lucru ieftin se va strica usor, ori, in cazul in care nu se va strica, va avea nevoie de o sumedenie de accesorii pentru a putea fi adus pe linia de plutire, iar in final s-ar putea sa constatati ca platiti mai mult decat v-ati achizitiona un telefon ceva mai scump dar care nu are nevoie nici de reparatii constante si nici de accesorii care sa-l aduca in rand cu lumea. Timp de cateva zile l-am testat si nu suntem extraordinar de multumiti de rezultat, insa, poate cu putin noroc va face treaba buna si nu se va strica dupa primul upgrade de soft. Depinde extrem de mult si de asteptarile pe care le aveti de la acest telefon.
- Calitate / pret
- Display OLED
- Dual SIM
- Android v4.4 (KitKat)
- Camera de 5MP cu blitz integrat
- Bateria slaba
- Doar 512 MB
Il am e ceva timp, nu sunt foarte multumit de el insa la cat am dat pe el merita. Imi place ca seamana foarte bine cu iPhone 3GS 🙂
Un telefon bun si fiabil pe care il recomand tuturor iar la cat costa este best buy.