User Rating: 5 (1 vote)

Umbrela sau softbox – care este cea mai buna solutie?

Ambele sunt foarte bune, acum depinde de situatia in care doresti sa le folosesti si de cadrul care vrei sa iti iasa la final.

In primul rand iti voi prezenta aici diferenta principala intre umbrela si softbox, cat mai pe scurt si pe intelesul tuturor.
Umbrela este un modificator de lumina, ce imprastie sau difuzeaza pe o suprafara mai mare lumina produsa de o sursa artificiala, fie blitz, flash sau lumina continua, pe cand softboxul este cel care directioneaza lumina mai mult, este cel care iti duce lumina doar intr-o parte a fotografiei. Depinde doar de tine si de imaginatia ta.

Este exact ca si in cazul obiectivelor pentru aparatele DSLR sau mirrorless (mai nou), care prin constructia lor si distanta focala, vad de la stanga la dreapta sub un anumit unghi de cuprindere. Asa si modificatorii de lumina pentru luminile artificiale de teren sau de studio, continue sau blitz, imprastie lumina pe o suprafata mai mica sau mai mare, mai puternica sau mai slaba, in functie de dimensiunea modificatorilor montati pe ea.

Lumina directa, este o lumina dura, o lumina puternica directionata si concentrata, iar pentru a o  putea modela / adapta in functie de cadrul care il dorim, este necesar sa montam diferiti modificatori de lumina pentru a o aduce in cadru sau pe subiect asa cum vedem noi imaginea finala.

Mai jos sunt 2 exemple pentru a intelege mai bine diferentele intre umbrela si softbox:

Umbrela

umbrela1

Softbox-ul

umbrela1

Umbrele se impart in urmatoarele categorii:

1. Umbrele de reflexie:
– umbrele de reflexie silver (silver este culoarea materialului reflectorizant care in plus raceste un pic temperatura de culoare);
– umbrele de reflexie pe alb (alb este culoarea materialului reflectorizant care  nu modifica temperatura de culoare);
– umbrele de reflexie gold (gold este culoarea materialului reflectorizant care in plus incalzeste un pic temperatura de culoare);
Se mai folosesc si alte culori reflectorizante portocalii, albastre, etc. Aceste umbrele se folosesc mai mult in fashion si in fotografiile artistice.

2. Umbrele de difuzie.

Aceste umbrele nu au in componenta alte subcategorii asa cum intalnim la umbrele de reflexie, ele diferentiinduse ca dimensiune / forma si producator. In functie de producator este posibil sa avem diferente de calitate a materialelor de difuzie.

3. Umbrele de tip softbox, sunt o combinatie intre umbrela de reflexie si softbox-ul.
– umbrele de tip softbox cu materialul de difuzie pe fata;
– umbrele de tip softbox cu materialul de difuzie pe spate, aceastea din urma oferind o lumina reflectata dar ceva mai slaba ca intensitate. Vezi aici aceste umbrele!

Toate umbrele le regasim sub diferite dimensiuni.


Softbox-urile se diferentiaza prin dimensiune si raportul laturilor lui (inguste, dreptunghiulare si patrate).
Un alt plus pentru softbox-uri, in cazul in care dorim un control mai bun al luminii,  putem monta in continuare alte accesorii ( faguri, pentru ingustareaa inchide si mai mult unghiul de imprastiere a luminii, inca o panza de difuzie, deflectoare etc.)

Concluzii finale:
Vrei un cadru corect expus, luminat si nu ai multe surse de lumina – alege sa folosesti umbrela in setup-ul tau.
Vrei ca lumina sa ajunga intr-un colt al fotografiei sau pe un anumit subiect intr-un anume fel, foloseste softbox-ul.

9 Total Score
SCOR TOTAL

Nota generala obtinuta de acest articol.

Acorda o nota acestui articol
9
User Rating: 5 (1 vote)
3 Comments
 1. Buna seara,

  As avea si eu o intrebare daca se poate, sunt nou in domeniu foto si mai am multe de invatat, insa indraznesc sa va intreb aici pentru ca mi-a placut articolul si am speranta ca imi va raspunde cineva.

  In cazul in care intr-un aranjament de 2 umbrele (blitz-uri), folosesc o umbrela de reflexie si una de difuzie, reflexia imi schimba temperatura de culoare?

  • Salutare,

   Umbrela de reflexie are o suprafata / material care reflecta lumina (un fel de oglinda) si modifica – raceste un pic temperatura de culoare, insa foarte putin. De exemplu daca se trage intr-un studio cu blitzuri cu lumina de 5200-5500 (lumina alba), lumina care se reflecta din umbrela va fi o idee mai rece, insa are avantajul ca o putem folosi ca lumina principala fiind o lumina puternica si dura, iar daca se mai adauga din partea opusa o alta umbrela de difuzie, rezultatul va fi foarte placut.
   Sper sa te ajute raspunsul meu.

 2. Foarte tare articolul. Frumos explicat și ușor de înțeles. Sper ca ve-ti face mai multe pe aceasta categorie.

  Leave a reply

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  inTesTe.ro
  Logo