Noul sistem pentru calibrare monitor de la DataColor – Spyder 5

User Rating: Be the first one!

Avand in vedere timpul pe care il petrecem cu ochii in monitoare in incercarea de a obtine imaginii cat mai perfecte, mi se pare o nebunie totala, observand cate persoane pasionate de fotografie folosesc monitoare necalibrate. Inteleg pe de-o parte de ce se intampla asta. Cumpararea unui sistem de calibrat monitoare (imprimante sau tv-uri) nu este o solutie ieftina si, sincer, nu este la fel de interesanta ca achizitia unui alt accesoriu foto (obiectiv mai luminos, mai sharp, etc.) insa, este bine de stiut si constientizat ca etapa de calibrare a unui monitor de lucru in procesul de prelucrare imagine este una esentiala si care sigur va creste semnificativ calitatea finala a fotografiilor tale.

Spyder 5 este un calibrator in care cei de la DataColor au reusit sa simplifice acest proces destul de mult si fiind acum si ceva mai rapid in comparatie cu predecesorii sai.

Cum este Spyder 5?

Dispozitivul in sine este un pic mai mic in comparatie cu un puc de hochei ce are in componenta un senzor optic cu 7 filtre in interior ce masoara capacitatea monitorului tau de a reda diferite culori si nuante.

Spyder 5 vine in 3 variante: Express, Pro si Elite. Pentru testul nostru am folosit varianta Elite, insa ceea ce vei alege tu depinde intr-adevar de nevoile tale, singurele diferente majore intre cele 3 variante fiind aproape in intregime pe partea de software a acestora.

Indiferent de ce model alegi, configuratia initiala si calibrarea se va realiza in mai putin de 10 minute. Modele Elite si Pro oferind ceva mai multe optiuni, asa ca este posibil aici sa pierdeti un pic mai mult timp in comparatie cu versiunea Express, care este defalcata intr-un silmplu wizard de 4 etape.

Modul de utilizare

Procesul este foarte simplu. Indepartati capacul, ce are apoi rolul de contragreutate si asezati calibratorul pe ecran in locul in care il mentioneaza softul de instalare. Tu alegi setarile initiale (informatiile despre monitorul ce urmeaza a fi calibrat – temperatura de culoare, luminozitate, lumina ambientala ce poate modifica perceptia nuantelor, etc) si apoi ecranul va afisa diferite variante de culori in ordine, timp in care Spyder 5 va citi toate informatiile de culori redate. Softul interpreteaza toate datele “vazute” de senzorul optic si creeaza un nou profil cu modificarile aferente.

Asa cum puteti observa, procesul nu este unul foarte complicat, la finalul procesului de calibrare aveti posibilitatea de a vizualiza diferite imagini, fie ale softului, fie puteti incarca o imagine proprie unde puteti observa diferentele.

Elite are, de asemenea, nivelul cel mai ridicat de masurare a luminii ambientale. Lumina din camera poate afecta modul in care interpretam culorile monitorului respectiv, asa ca, variantele Elite si Pro iau in considerare aceasta lumina la crearea profilului monitorului.

Pentru cine nu stie, dupa o perioada de timp si datorita uzurii monitorului, calibrarea initiala se deterioreaza si avem nevoie de o recalibrare. DataColor s-a gandit si la acest lucru si a adaugat o functie rapida pentru aceasta recalibrare, existenta doar pe variantele Pro si Elite ce dureaza doar 2.5 minute.

Calibrare monitoare multiple cu Spyder 5

In cazul in care utilizati doua monitoare, calibrare poate fi de doua ori mai importanta, prima calibrare si pentru al doilea monitor va dura la fel de mult ca pentru primul monitor. Am testat Spyder 5 pe doua monitoare diferite, iar rezultatul fiind unul foarte bun, reusind sa aduca la un numitor comun o imagine pe 2 monitoare total diferite, atat ca si tehnologie cat si ca generatie.

Pro, Elite sau Express, eu ce varianta aleg?

Avand in vedere diferentele principale intre cele 3 variante, majoritatea fiind pe partea de software, probabil ca pentru multi pretul pentru varianta de top Elite, ar putea fi unul nejustificat, insa este bine de analizat daca avem nevoie de aceea varianta de top, deoarece este in special gandita pentru studiourile de imagine cu multe monitoare si profile diferite.

Din punctul nostru de vedere, singurul lucru ce trebuie luat in considerare in momentul in care dorim sa luam o decizie cu privire la modelul ales, ar fi senzorul pentru lumina ambientala, prezent pe variantele Pro si Elite, varianta Express fiind o varianta foarte buna pentru un buget mic.

Concluzii finale

DataColor este singurul producator cu noua gama de produse Spyder 5 special gandite pentru noile tehnologii de monitoare aparute pe piata in momentul de fata, ceilalti producatori avand aceleasi produse chiar si de 5 ani.

Pentru imagini cu grad inalt de acuratete a culorilor, va recomandam cu incredere Spyder 5!

calibrare-monitor-spyder5

8 Total Score

Spyder 5 este extrem de usor de utilizat, cu un simplu wizard-pas-cu-pas care va ghideaza prin procesul de calibrare initial de 5 minute, pentru toate monitoarele. Editarea imaginilor va fi mult mai usora si mai rapida, veti petrece mai putin timp in ciclul "print-edit-print", si veti consuma mai putina cerneala si hartie.

Acorda o nota acestui articol
8
User Rating: Be the first one!
We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

   inTesTe.ro
   Logo